12. tammikuuta 2015

Mätsärissä tuomarina

Nyt tulee postaus viime lauantain (3.1) mätsäristä, kun en ole ehtinyt sitä aiemmin tänne kirjoittamaan. Olin siis tosiaan KPSH:n mätsärissä Kurkimäessä, tuomarin roolissa tälläkertaa! Tehtävänäni oli tuomaroida lapsi & lelukoira, lapsi & koira, junior handler sekä veteraanit.
Paikalla hallilla olin jo aamuyhdeksän aikoihin. Siinä olikin monenlaista tehtävää: piti rakentaa kehät, valita mieluisat pokaalit ja lajitella ruusukkeet, sekä selvitellä muutamia asioita.
Kehät alkoivat klo 11:30. Ensin oli siis lapsi & lelukoira. Siinä taisi olla 6 kisajaa. Se luokka oli kyllä aika hauska arvostella... :D Lapset olivat suloisia, samoin lelukoirat. Arvostelin luokan sen perusteella, kuinka "reippaasti" lapset käyttäytyivät ja miten he kohtelivat lelukoiraa. Esim. jos lelua raahasi ja heitteli ihan miten sattuu, niin se alensi sijoitusta. Voiton vei tyttö huskyn kanssa, sillä tytöllä oli kyllä asennetta!
Seuraavaksi oli vuorossa lapsi & koira. Siinäkin taisi olla 6 osallistujaa. Nyt oli oikeastaan samat arvosteluperusteet kuin äskenkin, tietenkin hieman eri tavalla, kun nyt kyseessä oli oikeat koirat. Kaksi kisaajaa piti pudottaa pois, ei se helppoa ollut, sillä kaikki olivat yllättävän taitavia! Voiton vei lopulta poika seropin kanssa.
Seuraavaksi oli vuorossa veteraanit, joita oli vain 6! Arvosteluperusteina pidin koiran luonnetta ja liikettä, otin myös iän huomioon. Kaikki veteraaniparit olivat mielestäni todella tasaisia, aina oli vaikea päättää, kummalle antaisi sinisen ja kummalle punaisen nauhan. Päätös oli kuitenkin aina tehtävä, ja melko nopeasti. Sinisten ja punaisten kehässä oli siis kummassakin vain 3 koiraa, eli kaikki sijoittuivat. Sinisten kehässä voiton vei lopulta harmaanorjanhirvikoira, joka oli myös päivän vanhin veteraani, ja punaisissa voiton vei pk. mäykky.
Viimeiseksi vuorossa oli junior handler. Kisaamassa oli 6 junnua. Tässä pidin arvosteluperusteina mm. junnujen taitoa esittää sekä omaa, että vierasta koiraa. Toki myös se, kuinka he kohtelivat koiria, oli tärkeää! Yksilöarvostelussa tutkin koirat nopeasti ja pyysin kisaajia näyttämään koirien hampaat, jonka jälkeen pyysin heitä tekemään joko kolmion, L-kirjaimen tai T-kirjaimen. Tämän jälkeen piti tiputtaa pois kaksi kisaajaa. Ensimmäinen valinta oli melko helppo, sillä selvästi tämä nuori oli vielä todella kokematon, ja koirakin oli todella nuori. Kannustin heitä kuitenkin jatkamaan treenaamista ahkerasti, sillä mielestäni heissä oli potentiaalia! Toisen putoajan valinta oli todella vaikeaa. Päätös piti kuitenkin tehdä.
Kun jäljellä oli neljä kisaajaa, vaihdatin heillä keskenään koiria. Pyysin heitä menemään yhdessä ympäri vaihtokoirien kanssa, ja sitten pareittain edestakaisin. Sen jälkeen annoin luvan vaihtaa omat kisakoirat takaisin, ja taisin vielä pyytää kerran tai pari yhdessä ympäri. Sijoittaminen ei ollut hirmuisen helppoa, tasaisia olivat! Lopulta voitoin vei eräs tyttö saksanseisojan kanssa.

JH:n voittaja

Kun omat arvostelut oli hoidettu, hain ruokaa ja ehdin hetken hengähtää. Pian minut kuitenkin pyydettiin kehäsihteeriksi toiseen kehään, jossa oli vielä arvostelut menossa. Homma oli kivaa, mutta kyllä siinä vaiheessa jo väsytti, kun takana oli vain parin tunnin yöunet. Sen lisäksi hallissa oli tosi kylmä, ei siitä mihinkään pääse. Ei siellä kyllä lk. mäykyn kanssa voisi talvikaudella mitään harrastaa...
Mätsäripäivän päätti tietenkin BIS-kehä. Siellä tuomaroin yhdessä kahden muun tuomarin kanssa. Oikeastaan meillä ei ollut vaikeuksia päättää järjestystä, olimme hyvin samoilla linjoilla. Oma ehdoton lempparini oli myös muiden tuomareiden mieleen, ja niinpä valitsimme BIS1 walesinspringeripennun, joka oli todella kaunis ja esiintyi mielettömän hyvin!
Oli kyllä kaikinpuolin todella kiva kokemus olla tuomarina, ja voisinpa mennä uudestaankin! Ei se tietenkään mikään helppo homma ollut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)